ΝΟΜΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ «ΗΛΙΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ» Τακτοποίηση θεμάτων ιδιοκτησιών στην Αλβανία

Ηλίας  Θανάσης , Νομικός
 
  Όπως γνώριζετε μέχρι το τέλος του 1990 στην Αλβανία δεν υπήρχαν    ιδιωτικές περιουσίες.
                Με την μεταπολίτευση το Αλβανικό κράτος έβγαλε αρκετούς   νόμους  για την απόδοση των περιουσιών στους πολίτες  και τους πρώην ιδιοκτήτες, οι περιουσίες των οποίων είχαν δεσμευθεί από το κομμουνιστικό καθεστώς. Ο βασικότερος νόμος  μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας από το κράτος στους πολίτες είναι ο περίφημος νόμος αρ. 7501 ημ. 19/7/1991( το λεγόμενο ταπί που έχουμε ο καθένας μας στα χωριά  ).  Είναι αυτός ο νόμος που επέτρεψε να μοιραστεί  η καλλιεργήσιμη γη, στις αγροτικές  περιοχές σε όλους τους πολίτες ισότιμα ανά κεφαλή.
             Ο νόμος 7501 είναι ο πιο ισχυρός νόμος ιδιοκτησίας στην Αλβανία , είναι ο νόμος που έδωσε στους πολίτες  γεωργική γη  και 300 μ2  οικόπεδο για τα σπίτια που ήταν κτισμένα. Αυτός ο νόμος επέτρεπε μερίδιο  μόνον σε όσους  πολίτες  ήταν εγγεγραμμένοι στις 31 Αυγούστου του 1991 στα ληξιαρχικά βιβλία του ανάλογου χωριού. Όσοι γεννήθηκαν μετά από αυτή την ημερομηνία ή πέθαναν πριν από αυτή την ημέρα δε δικαιούνταν μερίδιο.
             Τα προβλήματα στην εφαρμογή αυτού του νόμου είναι πολλά. Σε πολλές περιπτώσεις, ναι μεν είμαστε ιδιοκτήτες στα χωράφια μας, αλλά δεν μπορούμε να πάρουμε τίτλους ιδιοκτησίας λόγο παρατυπιών .
             Η εφαρμογή αυτού του νόμου έγινε από της επιτροπές των χωριών που σε αρκετές περιπτώσεις δεν ήταν γνώστες του νόμου και σαν αποτέλεσμα έγιναν   αρκετές παρατυπίες.
             Το 2000-2002  έχει γίνει η αρχική εγγραφή των περιουσιών στα περισσότερα χωριά μας από το USAΙD(Οργανισμός Διεθνούς Ανάπτυξης) , πολλές  η παρατυπίες και αρκετές η ατέλειες.
             Εκτός των άλλων προβλημάτων πρέπει να τονίσουμε και την αδιαφορία των πολιτών μας. Πολλοί δικοί μας άνθρωποι δεν γνωρίζουν που έχουν τα σύνορα  των χωραφιών τους  και αρκετοί δεν γνωρίζουν που έχουν τα χωράφια τους . Σε αυτούς η έκλυση μας είναι “ δείξτε περισσότερο ενδιαφέρον για τις περιουσίες σας”
             Το έθιμο στα χωριά μας είναι ότι ο μικρότερος αδελφός κληρονομεί την περιουσία των γονέων , ο νόμος ομώς δεν το αναγνωρίζει αυτό. Νομικά δικαιούνται μερίδιο όλα τα αδέλφια/φες που ήταν εγγεγραμμένοι στις 31 Αυγούστου του 1991 στα ληξιαρχικά βιβλία του ανάλογου χωριού, ανεξαρτήτως ηλικίας. Μετά τον θάνατο των γονέων δικαιούνται μερίδιο όλοι οι κληρονόμοι , μόνον για το μερίδιο των γονέων.
             Όλες οι μεταβιβάσεις περιουσιών φορολογούνται, οι δωρεές περιουσιών φορολογούνται, η παραίτηση από την κληρονομιά  επιτρέπεται αλλά θεωρείται πώληση και φορολογείται.